Metallåtervinning

Miljövänlig metallåtervinning

Vi återvinner metaller

Metallåtervinning är den process där man återvinner metall. I princip alla metaller som vi använder dagligen kan återvinnas och allt från små förpackningar till byggmaterial och bilar lämpar sig lika bra för metallåtervinning.

Fördelarna med att återvinna metaller är många, så pass många att närmare 40 % av all stålframställning idag görs med återvunnen metall. Den främsta fördelen är att man begränsar nyproduktionen av metaller och brytandet av malm som ofta har en negativ inverkan på miljön. Dessutom kan man som privatperson och företag sälja metallskrot till oss på HF Recycling så får du betalt för skrotet innan vi ser till att det återvinns.

En annan stor fördel med metallåtervinning är att metaller återvinns utan att förlora kvalitet och kan därför återvinnas hur många gånger som helst.

Återvinning i Åstorp med omnejd

HF Recycling – före detta Skånes Järn & Metall AB – sysslar med metallåtervinning i Åstorp, strax utanför Helsingborg. Däremot samlar vi in metallskrot och batterier från hela Skåne med omnejd. Du kan själv leverera det till oss i Åstorp men har du stora volymer kan vi hjälpa dig ordna med transport och leverans.

Vårt mål är att hjälpa våra kunder göra sig av med sin metallskrot och dessutom få betalt för det så att vi sedan kan återvinna metallerna enligt konstens alla regler. Vi följer en strikt miljöpolicy och samarbetar endast med företag som erbjuder hållbar och miljövänlig återvinning.

Tänk på att vi inte sysslar med komplett återvinning i Åstorp utan vi hanterar endast metaller och blybatterier. Har du annat avfall du vill återvinna ger vi tips på var du hittar återvinningsstationer i Helsingborg längre ner på denna sida.

Vilka metaller kan man återvinna?

Tekniskt sett kan man återvinna alla metaller och i princip alla kan återvinnas utan att tappa kvalitet. Däremot är inte alla metaller lika lönsamma och en del är potentiellt skadlig och måste hanteras enligt specifika regler på särskilda anläggningar. Med det sagt finns det fyra metaller som är både lätta och lönsamma att återvinna och som vi idag hanterar åt alla våra kunder

Metallåtervinning: järn

Järn är den metall som vi hanterar mest av då det är den metallen som de flesta har rester av. Privatpersoner, byggföretag och stora industrier tillhör de kunder som kontaktar oss för att sälja järn för återvinning. Järn är dessutom enkelt att separerar från annat avfall då det är magnetiskt.

Stål är som bekant en legering gjord av järn och kol och är ett material som ofta lämnas in för metallåtervinning.

Metallåtervinning: aluminium

Aluminium är en av dagens mest använda metaller som hittas i allt från små metallförpackningar till bildelar och allt däremellan. Även aluminium är enkelt och tacksamt att återvinna och är en metall som vi hanterar i stora volymer.

Metallåtervinning: koppar

Koppar är idag den metall som återvinns mest i världen och baserat på volym är det den tredje mest återvunna metallen. Koppar är också de dyraste metallen vi återvinner och därmed finns här utrymme att gå med i vinst även om man bara har ett par kilo kopparskrot. För byggföretag och industrier som har tillgång till stora mängder kopparskrot för återvinning finns här ännu mer att tjäna.

Metallåtervinning: mässing

Mässing är en annan metall som vi återvinner i Åstorp. Som du kanske känner till är mässing en legering gjord av koppar och zink och idag används metallen till en uppsjö av komponenter och varor.

Historiskt sett har mässing använts till smycken och då färgen är snarlik guld kallas mässing ofta för fattigmansguld. Idag brukar man mässing till många andra saker, däribland rör, patronhylsor och mer.

Miljövänlig metallåtervinning

Grunden som metallåtervinning vilar på är hållbarhet. Eftersom metaller kan återvinnas i oändlighet är det betydligt mycket mer lönsamt att smälta ner metallerna och återanvända den än att bryta ny malm. Med det sagt är det långt ifrån all metallåtervinning som är miljövänlig och hållbar enligt dagens höga hållbarhetsstandard.

I Sverige har vi däremot strikta regler gällande återvinning av metaller och alla andra material. Dels har vi alla ett ansvar att återvinna och slänga allt vårt avfall och dels har vi som skrothandlare lagar att följa gällande hur metallerna hanteras. Majoriteten av all metallåtervinning i Sverige sköts idag på två olika platser:

  • SSAB i Luleå – Nordens största tillverkare av stål och en av världens största metallkoncerner.
  • Boliden i Landskrona – Boliden driver smältverket Bergsöe strax utanför Landskrona, varför vi levererar de mesta av vår metall dit.

Vidare har vi personligen ett stor miljötänk och gör allt vi kan för att alla våra processer ska vara så bra som möjligt för planeten och vi som bor på den. Därför vidtar vi ofta ytterligare åtgärder för att säkerställa att vår metallåtervinning inte bara följer alla regler utan att processen ofta är mer hållbar än nödvändigt.

Vikten av att återvinna metall korrekt

Det är enormt viktigt att du hanterar alla dina avfall på rätt sätt. Du sopsorterar med stor sannolikhet redan allt ditt hushållsavfall och bör göra exakt samma sak med metallskrot du inte behöver. Skillnaden mellan hushållsavfall och metall är att du kan tjäna pengar på metallåtervinning.

Om du inte hanterar ditt metallavfall korrekt kommer metallen förr eller senare bara ligga och samla damm. Risken med detta är att metallen börjar rosta och därmed läcker potentiellt skadliga ämnen ut i miljön. Som sagt finns det dessutom lagar och regler kring hur metallåtervinning ska ske i Sverige för att processen ska ha en så liten påverkan på miljön som möjligt.

Låt oss sammanfatta, du ska återvinna metaller därför att:

  • Metaller kan återvinnas om och om igen i alla oändlighet utan att förlora kvalitet.
  • Alla metaller som inte återvinns kan vara en potentiell miljöfara.
  • Det finns pengar att tjäna i att sälja sitt skrot och låt oss hantera metallåtervinningen.
  • Slutligen finns det också lagar om hur metallåtervinning ska skötas.

Har du frågor om återvinning av blybatterier eller metaller får du gärna kontakta oss. Är det så att du har stora volymer skrot eller flera blybatterier som måste återvinnas kan vi även hjälpa till att ordna med transport mot en avgift.

Det går även bra att ta med sig sitt metallskrot och sina blybatterier till oss under öppettider.

Återvinningsstationer i Helsingborg

Har du annat avfall än metaller och blybatterier som du vill återvinna behöver du vända dig till en återvinningsstation i Helsingborg. Idag har du två olika val beroende på vilken sorts avfall det är du ska göra dig av med.

  • Återvinningscentral Helsingborg – Den officiella återvinningscentralen i Helsingborg hanterar det mesta av dina grovsopor. Centralen ligger på Välavägen 222 och har kapacitet för bilar upp till 3,5 ton. Har du ett tyngre fordon än så hänvisas du till anläggningen på Hjortshögsvägen 1.
  • Återbruket Helsingborg – precis utanför återvinningscentralen ligger Återbruket i Helsingborg där du kan lämna in fungerande prylar såsom leksaker och möbler men även enklare avfall såsom förpackningar och tidningar du inte längre behöver.

Metallåtervinning: priser och kostnad

Nu till frågan som ni alla säkert har: vad ligger skrotpriserna på och vad kan jag tjäna på metallåtervinning? Dessvärre finns det inget rakt svar på den frågan eftersom alla metallpriser är volatila.

Vi följer London Metal Exchanges (LME) metallpriser eftersom de är industristandard. Det innebär också att vi uppdaterar våra priser varje vecka. För de senaste priserna hänvisar vi dig till vår sida med skrotpriser. Där hittar du alla nuvarande priser för metaller som vi hanterar.

Rörliga råvarupriser

Metall av alla slag är råvaror och därmed också instrument som handlas globalt. I regel handlas metaller som terminskontrakt men som skrothandlare kan vi dra nytta av mer förmånliga sportpriser.

Vill du dubbelkolla priserna vi erbjuder med källan kan du vända dig till LME som tillhandahåller oss med priserna. Vi tillhandahåller även uppdaterade skrotpriser här på webbplatsen.

Vi hanterar även blybatterier

Metallåtervinning är ryggraden i vår verksamhet men det är inte det enda vi sysslar med. Vi hanterar och återvinner också blybatterier.

Blybatterier är känsliga och måste återvinnas på rätt sätt annars kan konsekvenserna vara förödande med frätande batterisyror och bly som är potentiellt skadliga. Majoriteten av alla blybatterier som måste återvinnas är förbrukade bilbatterier.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kan du kontakta oss per telefon eller via våra kontaktuppgifter. Som sagt kan vi även hjälpa dig ordna med transport av större volymer metallskrot vid behov.

Vill du besöka oss för att återvinna metall hittar du oss på Västra Brohagavägen 25 i Åstorp.

Öppettider: Mån-Fred 08.00-17.00 (Stängt helger och röda dagar)

Kontakta oss

Address
Västra Brohagavägen 25
265 90, Åstorp

Telefon & e-post
+46(0)736-23 02 62
info@hf-recycling.com

HF Recycling

HF-recycling är en lokal metallhandlare och en internationell trader under samma tak. Vår vision är att fylla gapet mellan en metallkonsumerande marknad och de stora producenterna av alla metaller.
Genom vår lyhördhet levererar vi över våra partners förväntningar och utmärker oss i vår enastående kundvård.

Copyright © 2020 HF Recycling AB